Fritidsklubben

Fritidsklubben är en öppen fritidsverksamhet som riktar sig till mellanstadieelever som går i åk 4-6 på Katarina södra skola.Klubben är öppen från skoldagens slut till kl. 17 och på loven mellan kl. 8-17. Fritidsklubben håller till i skolans lokaler, som anpassas till fritidsverksamhet på eftermiddagarna.

Att det är en öppen verksamhet betyder bl.a. att eleverna inte har lika fasta ramtider som de hade under fritidsverksamheten på lågstadiet. Det är stor skillnad mellan lågstadiets omsorgsinriktade fritidsverksamhet och fritidsverksamheten på mellanstadieklubben. På mellanstadiet krävs ett större eget ansvarstagande från elevens sida. Vi har fortfarande ett system där eleverna får kryssa de kommer och går, men de avgör helt själva vilka aktiviteter de vill vara med på. Eleverna ska själva vara med och skapa verksamheten tillsammans med oss pedagoger. Den öppna verksamheten ger eleverna möjlighet att stimuleras, ta ansvar, välja vad de vill göra på fritids och på så sätt växa genom att de tar egna beslut samtidigt som de har roligt.

På fritidsklubben finns många möjligheter till att ta egna initiativ. Vi har många olika slags material för skapande och lek. T.ex. lera, färg, tyger och kartong. Man kan sticka, virka, sy, ha fri lek ute och inne, bygglek, spela sällskapsspel, vara i biblioteket, Air hockey, biljard, pingis och Ipads. Vi är med i schack- och pingisturneringar som vi antingen ordnar själva eller drivs av en förening utanför skolan. Vi har tillgång till gymnastiksalen då vi har fritidsgympa två ggr i veckan. Vi äter mellanmål uppe på klubben och då vädret tillåter ute på skolgården. Ibland bakar vi så vi får något extra gott till mellanmålet. Eftersom vi fixar mellanmålet själva har barnen möjlighet att påverka det som erbjuds. På loven går vi ibland iväg på olika utflykter, till inom/utomhusbad, spelar bowling eller något annat som barnen är intresserade av.

Annette Dahlqvist 076 1242 433  annette.dahlqvist@stockholm.se